Forma do babki występuje w dwóch odsłonach – z tuleją lub bez niej. Czy różnią się one czymś poza aspektem wizualnym? Babka, to jedno z tych tradycyjnych ciast, które kojarzy się z przytulnymi chwilami spędzonymi przy kawie czy herbacie. Dowiedz się, jaką formę wybrać, aby Twój wypiek wyglądał i smakował, jak z najlepszej cukierni!

Forma do babki z tuleją – zalety

Babka to ciasto kojarzące się nierozłącznie ze Świętami Wielkanocnymi, ale z powodzeniem można ją upiec także bez okazji. Jednak jakiej foremki użyć? Tradycyjna forma do babki z tuleją od dawna jest nieodłącznym elementem wyposażenia wielu kuchni. Kluczowym elementem tej formy jest, oczywiście, środkowa tuleja, która stanowi swego rodzaju rdzeń ciasta. Jakie są zalety takiej konstrukcji?  Tuleja w formie pełni rolę rozpraszacza ciepła, co pomaga w równomiernym pieczeniu ciasta. Zapobiega to nie tylko powstawaniu nierówności, ale także minimalizuje ryzyko powstania zakalca. Co więcej, forma do babki z tuleją nadaje babce charakterystyczny kształt, co wpływa na jej estetyczny wygląd. Dodatkowo tuleja ułatwia bezproblemowe wyjęcie ciasta z formy. Jakie są wady tego rozwiązania? Formy do babki o takiej konstrukcji mogą być nieco trudniejsze w czyszczeniu od tych tradycyjnych.

Forma do babki bez tulei – czy warto?

Prosta, klasyczna forma na babkę bez tulei jest ma pewno łatwiejsza do utrzymania w czystości. Jej zastosowanie może być także bardziej praktyczne – zwłaszcza dla osób, które zalewają babkę masą lub polewą i chcą uzyskać estetyczny efekt wizualny. Jednak taka forma ma pewne wady. Bez tulei istnieje ryzyko, że ciasto może się nierównomiernie upiec, zwłaszcza w środku. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w przypadku, gdy planujemy upieczenie dużej babki. Wszystko zależy oczywiście od przepisu i sposobu pieczenia ciasta – nie jest tak, że brak tulei równoznaczny jest z powstaniem zakalca. Co za tym idzie, formę do babki należy wybrać przede wszystkim według własnych upodobań i potrzeb.