Aby owoce dłużej zachowały świeżość, należy dostosować sposób ich przechowywania do rodzaju owocu. Delikatne owoce, takie jak jagody, truskawki czy maliny najlepiej przechowywać w lodówce, aby spowolnić proces psucia. Natomiast owoce egzotyczne, banany, cytrusy oraz pomidory, warto trzymać w koszu na owoce w temperaturze pokojowej, aby zachowały swój smak i aromat. Czytaj dalej i poznaj szczegóły!
Owoce wymagające chłodzenia – kiedy lodówka to najlepszy wybór
Niektóre owoce potrzebują niższej temperatury, aby zachować świeżość na dłużej. Do tej grupy należą przede wszystkim owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, borówki, czy jeżyny. Te delikatne owoce najlepiej przechowywać w lodówce, ale ważne jest, by nie były one zamknięte w plastikowych torebkach – mogą się wówczas zaparować i szybko spleśnieć. Najlepiej trzymać je w pojemniku lub w płóciennej ściereczce, która wchłonie nadmiar wilgoci. Do lodówki warto włożyć również winogrona, które zachowają swoją chrupkość i świeżość nawet przez kilka tygodni. To jednak nie wszystko. Niektóre owoce, takie jak kiwi, mogą spokojnie dojrzewać na blacie, ale kiedy są już miękkie, warto przenieść je do lodówki, aby zatrzymać dalsze dojrzewanie.
Owoce lubiące kosz na owoce – temperatura pokojowa to ich sprzymierzeniec
Nie wszystkie owoce potrzebują chłodu – wiele z nich lepiej czuje się w temperaturze pokojowej, szczególnie te egzotyczne. Banany to klasyczny przykład – w lodówce szybko nabierają brązowych plam i tracą smak, dlatego najlepiej przechowywać je w koszu na owoce, najlepiej oddzielnie od innych, aby ich wydzielany etylen nie wpływał na inne owoce. Cytrusy, takie jak pomarańcze, mandarynki, cytryny czy limonki, również lubią ciepło. Można trzymać je na blacie kuchennym w koszu na owoce, gdzie będą cieszyć oko swoim wyglądem, a przy tym zachowają świeżość przez wiele dni. Awokado także powinno dojrzewać w temperaturze pokojowej – dopiero gdy osiągnie odpowiednią miękkość, warto przenieść je do lodówki, aby spowolnić dalsze dojrzewanie. Pomidory, choć powszechnie uznawane za warzywa, to tak naprawdę owoce, i również najlepiej smakują, gdy dojrzewają w koszu na owoce. Przechowywane w lodówce tracą swój pełen smak oraz aromat, dlatego warto je trzymać na blacie.
Dodaj komentarz